sâmbătă, 26 februarie 2011

MOVILE SI PROMONTORII PLOIESTENE ( 2 )

De ce totusi acest titlu ? Ce semnificatie are? Simbolizeaza ceva?
Inainte de a intra in subiect, cred ca ar trebui sa vin cu patru citate, primul, din " Dictionarul de simboluri " :
" In simbolistica universala, MOVILA este abordata atribuindu-i-se semnificatii apropiate. Astfel la vechii egipteni, era simbolul a ceea ce a iesit la suprafata din haos, arunci cand aerul a suflat peste apele primordiale, aratand zeilor unde pot pune piciorul. Colina, ca prima manifestare a creatiei lumii, suficient de proeminenta spre a se deosebi de haosul initial, are linii molcome, ce-i ofera un aspect al sacrului. Pe de alta parte, in multe legende irlandeze si celtice, in MOVILE este localizata Lumea cealalta, Sid, termen ocultat in irlandeza medie si moderna "
Al doilea citat este din " Getica. O protoistorie a Daciei " a lui Vasile Parvan: " De obicei muntii pe care Dacii isi construiesc cetatile, sunt astfel alesi incat sa posede intr-o parte a varfului fortificat un istm, in forma de sea, prin care sa se lege destul de comod cu restul platoului inalt - cuprinzand alte burguri la fel pe varfurile vecine - si din care platou piscurile se desfac intocmai ca niste PROMONTORII uriase, ridicate amenintator asupra sesului de la poalele lor. "
Un al treilea citat este din " Studiu asupra Piscului Crasani " al profesorului Andriesescu: " Locurie ideale pentru locuinte ale omului primitiv erau acelea care se gaseau pe O INALTIME DEASUPRA APELOR sau pe marginea unei rape razimate pe o padure "
In sfarsit, ultimul citat este din Cartea a XIV a memoriilor lui Goethe -
" Wahreit und Dichtung " : " De cand am citit in Vitruviu si Palladio cum trebuie asezate orasele, templele si celelalte edificii, anticii erau intotdeauna mari si iscusiti; templul Minervei din Assisi este o noua proba pentru mine a acestui lucru. Arhitectul a ales platforma la jumatate inaltime de coasta, intre doua MOVILE. Patru mari drumuri desmneaza acolo o cruce a sfantului Andrei, foarte stransa, doua dintre acestea urca spre munti si doua coboara spre vale " Priviti acum din nou Vatra targului Ploiesti: vedeti crucea Sf. Andrei, cele doua drumuri ce urca spre munte, cele doua ce coboara spre campie si cele doua movile: cea de la Ploiestiori unde a fost vechea biserica, pe un fel de promontoriu deasupra Teleajenului si cea de la Tatarani, unde a fost vechea biserica de langa conacul Mavrocordat?

5 comentarii:

  1. Oare o fi fost movila si acolo unde i-a ramas numele de Spitalul Movila?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu chiar acolo...poate fi vorba despre marea movila deasupra careia s-a amplasat cimitirul evreiesc si care era perfect vizibila pe planul lui T.N.Socolescu din 1882, sau de movila unde era spanzuratoarea orasului si deasupra careia a fost construita biserica Sf. Vasile, ceea ce e mai plauzibil, in apropiere fiind si str. Colinei. Multumesc pentru vizita!

    RăspundețiȘtergere
  3. Citatul din Vasile Pârvan şi unele obiective din Curbură : este vorba de aşa numitul „ vârf retezat “ --- loc amenajat pe vârful unui deal ( masiv ) , era creat un platou de formă circulară , sterilul era deversat pe o faţă ( cu timpul intra în peisaj ) …. aceste platouri cu diametrul cuprins între 7 şi 10 metri, în vechime , au fost placate cu lespezi, unele dintre ele având pe partea de contact cu pământul … semne. Dealul respectiv se afla în apropierea unei comunităţi …. era un loc sacru, într-un anume moment al anului acolo era aşteptat să răsară soarele … deci „ locaş “ în aer liber pentru cultul solar – locaş de dinainte de „ amenajarea fără acoperiş “ . Ce este de-a dreptul fantastic … acest fel de amenajare al unui vârf … prin retezare … este vizibil acolo în cel puţin patru locuri … chiar dacă au crescut pe aproape sau chiar în interior stejarii sau brazii, discul amenajat este observabil.
    Notă: o rugăm pe domniţa b. d. să arunce o privire la adresa
    http://vremuialavremii.blogspot.com/
    postarea nr 66.
    Mulţumesc de îngăduinţă !

    RăspundețiȘtergere
  4. Un astfel de deal retezat, ca un perfect trunchi de con este dealul Merezu din Ceptura...destul de aproape de Curbura ! Inca o data sper sa citeasca si distinsa B.D. si sa va raspunda. Nu am nici-o adresa de mail...regret !

    RăspundețiȘtergere
  5. Mulţumiri pentru găzduire ! Domniţa B . D . a avut amabilitatea să-mi răspundă .
    Noua informaţie … despre dealul Ceptura …foarte valoroasă !
    Ideea aceasta de a situa lăcaşul de cult deasupra „terestului“ a preluat-o într-o formă blândă Creştinismul: în satele de deal şi de munte biserica - clădire ocupă locul cel mai înalt de acolo, dacă suntem la şes ori se făcea un soclu mai înalt decât al caselor din zonă , ori ( dacă sătenii erau înstăriţi) toată curtea bisericii era înconjurată cu zid tare de piatră , interiorul umplut până la un anume nivel şi apoi se înălţa locaşul . Chiar în zona de munte – bradul este plantat numai în curtea bisericii , nu şi în sat: rugămintea fierbinte a terestrului către cer se face de aici , din acest loc devenit „ deosebit“ care prin această înălţare este mai aproape de cer, după cum munţii au vârfurile.
    Ceea ce expuneti este foarte interesant !
    Să fie numai bine !

    RăspundețiȘtergere