luni, 26 noiembrie 2012

GARLA PESCARILOR

Desi pe harta lui Debie nu apare vreun alt nume in afara celui de "mahalaua Sf. Troita (Treime), denumirea mahalalei din zona "Pisica Alba" ar fi fost si "Mahalaua pescarilor", fapt confirmat si de denumirea strazii actuale Lobacevski din perioada antebelica: strada Pescari. Acestia s-au regasit printre ctitorii bisericilor Sf. Treime si Sf. Imparati, dupa cum este scris de alfel si pe pisaniile acestora. Mai mult, in ziua de astazi inca e vizibila "palnia" formata in curtea de vis-a-vis de biserica, locul izvorului Garlei Pescarilor. Aceasta urma traseul strazilor Traian, Lobacevski, Plaiesi si Maramures, apoi prin partea de apus a bisericii Sf. Gheorghe, pe cel al drumului Bucurestilor (azi Democratiei) si trecea pe locurile unor oameni instariti, precum Stanica Marin, Stirbu Brutaru, Gheorghe Marin Postelnicu, ale lui Anton Macelaru (fosta Piata Anton), apoi pe drumul zalhanalei si al Rafovului, varsandu-se tot in Dambu. "Planul orasului Ploesci" intocmit intre anii 1902-1904 de catre Institului Geografic al Armatei, are in partea de sud-est reprezentate atat Garla Tabacilor, cat si cursul de apa provenit din izvorul de langa biserica Sf. Dumitru, pe cel ce izvora din apropierea intersectiei strazilor Izvoare si Buna-Vestire











 cat si pe cel ce-si incepea cursul inainte de bariera Rafov. Acestea apar si pe planul intocmit in 1929 de catre Instititul Geografic Militar. In plus, distingem inca un izvor cu curgere permanenta pe locul actualei strazi Livezilor din cartierul Petrolului. Locuitorii mai in varsta din zona barierei Unirii isi mai amintesc de cele doua cursuri de apa ce insoteau rambleul caii ferate Ploiesti-Buzau, incepand cu zona depoului C.F.R. (pe partea dreapta) si din curtea fostului depozit "PECO" de la capatul strazii Banu Manta ( Lupeni ). Daca initial era vorba de o garla ce prelua apele unor  izvoare din zona, dupa construirea "Drumului de fier" si disparitia acestora, nu aveau decat rolul unor canale deschise ce preluau apele uzate de la rafinaria Columbia, atelierele C.F.R., rafinariile Astra si Unirea, de la societatile  Concordia si Standard, iar celalalt, apele pluviale stagnante din cartierele Banu Manta si Buna Vestire, precum si de la depozitul Competrol.

sâmbătă, 24 noiembrie 2012

APA FANTANILOR

A treia garla a Ploiestilor era " Apa fantanilor" ea provenea din mahalaua Sf. Ioan, traversa Ulita ovreiasca  si Ulita Targovistei parcurgand mahalaua Pescarilor ( a majarilor, potrivit unui document de la 1740) si asigura aprovizionarea cu apa a unui helesteu din zona biserici Sf. Imparati Constantin si Elena




aproximativ la intersectia strazilor actuale Marasesti, Kutuzov si Anton Pann. Plecand de la acesta, garla alimenta inca un helesteu aflat in locul unde astazi se intersecteaza strazile C.T.Grigorescu, Aurel Vlaicu, Maramures. 




Trecand prin piata noua si locul lui Fotiade, urma traseul strazii Abagii (actuala Mihai Bravu) si pe cel care mai tarziu a devenit strada Rosiori si strada Dorobanti,




prelua apele de la izvorul abundent de langa biserica Sf. Dumitru, garla unindu-se cu paraul Dambu, in aval de locul unde s-a construit prima fabrica "de tricotagiu" din Ploiesti, cea a lui Emil Henritz, devenita dupa al doilea razboi mondial intreprinderea "Dorobantul".

miercuri, 21 noiembrie 2012

GARLA TABACILOR





Un al doilea curs de apa, Garla Tabacilor, se nastea dintr-un helesteu alimentat de o serie de izvoare din apropierea Menzilului postelor, helesteu ce acoperea o zona cuprinsa intre actualele strazi Gh. Baritiu, George Toparceanu, Toma Ionescu ( fosta Abatorului ).






Urmand traseul ultimei dintre strazi, garla avea un " cot " langa str. Tabaci, apoi str. Domneasca, varsandu - se in Dambu dupa ce trecea prin partea de miazazi a bisericii Sf. Ilie Tabaci. Acest curs de apa a dainuit cel mai mult, la sfarsitul secolului al XIX-lea dand numele intregii mahalale ce aveau ca ocupatie principala argasirea, tabacirea si prelucrarea pieilor.  Ajungand la un momentdat la un numar de 19 ( in anul 1925 ) , tabacariile au marcat existenta intregii mahalale, unde gasim si astazi in afara denumirii strazilor ( Tabaci, Pielari ) ziduri ce poarta patina vremii in care functionau aici ateliere si depozite de profil. Dupa construirea in 1930 a canalului deversor din colectorul I de canalizare de pe strada Mihai Bravu, garla a fost acoperia, iar de la intersectia cu strada Fantanele s-a construit  un canal deschis ce prelua apele ce proveneau din canalul deversor dar si pe cele ale Garlei Tabacilor. Ulterior si acesta a fost astupat, traseul deversorului prelungindu-se pana la varsarea in Dambu.



Proiectul acestui canal deversor respecta proiectul Ch. Chaigneaux din 1895 si prelua constructia a carei piatra de temelie fusese pusa la 30 septembrie 1906 . O copie a documentului zidit  in fundatia canalului, canciocul si mistria de argint folosite de regele Carol I  la deschiderea lucrarilor au putut fi vazute expuse in anii 2000 in casa memoriala I.L. Caragiale ( fosta Casa Dobrescu ).

marți, 20 noiembrie 2012

APELE DE PE PLANURILE DEBIE






    Un bun cunoscator si pasionat al istoriei Ploiestilor, dr.ing. Carol Nicoale Debie, a intocmit in anul 1967mai multe planuri ale orasului printre care si un plan al Ploiestilor, de fapt o incercare de reconstituire, dupa acte scrise si alte marturii orale, care prezenta orasul pe la 1830 - 1840. Pe acest plan sunt figurate garlele disparute intre timp dar si helesteele existente in acea perioada. Apa Fantanilor, Apa Izvoarelor, Garla Tabacilor, dar si altele nedenumite in vreun fel, alaturi de paraul Dambu au stat la baza aparitiei unor strazi imprtante din oras, dar si a unor piete in locul baltilor asanate. Acest plan am putut sa-l studiez inainte de anul 1989 la Biblioteca Muzeului Judetean de Istorie, dar posibilitatile tehnice de care dispunea la acea data biblioteca, nu mi-au permis a face fotografii sau copii.


Voi incerca sa descriu cursurile garlelor dupa notitele din acea perioada. O apa ce strabatea orasul in acel timp era Apa Fantanilor ce isi avea izvorul aproximativ  pe actuala strada Timotei Cipariu si urma "Vadul oilor", devenit "Calea oilor" ( strada "Gheorghe Doja" ), folosita in transhumanta bianuala ses-munte. Strabatea "Tarcul oilor" (pe locul vechilor blocuri de la "Pistol"), apoi "Oborul mare,



pe traseul actualei strazi George Cosbuc




 alimenta cel mai mare helesteu al Ploiestilor de pe "locurile lui Fulgeanu" (zona stadionului)
si se unea cu Garla Tabacilor pe "Locurile Moruzoaii (azi in apripierea bisericii Sf. Ilie-Tabaci).





Traseul aceastei garle a fost propus de N.C. Saruleanu in anul 1895,  pentru primul proiect de alimentare cu apa a zonei Oborului.







sâmbătă, 17 noiembrie 2012

VESTIGII DESCOPERITE PE MALUL DAMBULUI


     Vestigii din epoca neolitica au fost gasite pe malul Dambului in zona strazilor Cornatel, Foisor si Pielari, apoi in zona Mihai Bravu - Tabaci. Tot in aceasta parte a orasului a fost descoperita ceramica apartinand culturii Gumelnita. 13 asezari de tip Glina au fost descoperite pe terasa inalta a Dambului, in zona strazilor Lucernei, Zorelelor, Clopotei, Rozetei, Cuptoarelor. Din Epoca fierului au fost gasite vestigii tot pe malurile Dambului ( strazile Metalochimica, Badesti, Cornatel). Din perioada Latene a acestei perioade, au fost gasite urme de o parte si de alta a paraului Dambu, mergand pana in cartierul Cina.
 Alte descoperiri au fost facute tot pe traseul Dambului, din perioada formarii poporului roman, incepand cu anii 450 a.Chr. - 106 p.Chr, apoi din secolul IV pana in secolele VIII, IX si XII.
Aceste vestigii au facut subiectul unor expozitii temporare, dar si permanete la Muzeul Judetean de Istorie al Judetului Prahova.


Alte marturii ale unor asezari omenesti pe raza orasului Ploiesti, au fost descoperite si in apropierea celorlalte cursuri de apa (garle si izvoare cu o curgere intermitenta) ce alimentau balti si helestee acum disparute, varsandu-se apoi in Dambu. " Dictionarul Geografic al Judetului Prahova " intocmit de dr. Paulina Bratescu, Ion Moruzi si C. Alessandrescu aparut in 1887, le mentioneaza fara a le spune denumirea.


De asemeni, gasim referiri la acestea in " Marele Dictionar Geografic al Rominiei " de George Ioan Lahovari, secretar general al Societatii Geografice a Rominiei, general C. I. Bratianu, director general al instutului Geografic al Armatei si Grigore C. Tocilescu, director al Muzeului National de Antichitati, dictionar aparut in anul 1890.




Aceste dictionare mai pot fi consultate doar in colectii particulare si la Biblioteca Academiei Romane. Din pacate, ele nu contin harti sau planuri de situatie pentru a putea localiza obiectivelele la care se face referire in dictionar.










miercuri, 14 noiembrie 2012

MARTURII LITICE DIN APELE PRAHOVEI SI TELEAJENULUI


 In postarea  de ieri, in ultima imagine, se vad cele patru drumuri principale de penetrare in oras, constituite pe baza celor doua mari drumuri comerciale existente inca din antichitate: cel de la Nord-Vest spre Sud-Est, cel al transhumantei bianuale ale turmelor de oi si cel de la Sud-Vest spre Nord-Est, ce coincidea cu stravechea constructie megalitica (potrivit lui Nicolae Densusianu) din tara noastra, Brazda lui Novac, de la Clisura Dunarii pana in nordul Marii Negre. Mai mult, drumurile ce apareau in vechime de-a lungul albiilor raurilor, pot sugera existenta a doua cursuri de apa ce se intersectau la un momentdat chiar pe teritoriul orasului de astazi. In sprijinul acestei ipoteze vin si afirmatiile geologilor care sustin ca in timpul erelor geologice, Prahova si Teleajenul faceau "schimb de albii" unul circuland pe albia celuilalt...Va prezint imagini cu doua relicve litice, ce pot fi chiar si oua de animale preistorice pietrificate, gasite in albia Teleajenului, aflate acum pe partea dreapta a drumului dintre Gura Vitioarei si Valenii de munte.




In urmatoarele imagini sunt "conglomerate litice" provenite din apa Prahovei ce se pot vedea in multe curti din Campina, cele de aici fiind fotografiate in curtea bisericii sf. Nicolae din Campina:







si acum surpriza!



In centrul imaginii se vede o "piatra" ce nu mai e de genul trovantilor, care are o alta structura decat cele din jur, mai mult, rotunjirea de la partea superioara nu mai este rodul rostogolirii si frecarii de alte pietre ci al cioplirii, putandu-se observa scrijeliturile ca pe un "raboj litic" ...este treaba geologilor si specialistior sa dezlege enigmele...eu doar le semnalez consemnandu-le prezenta in Muzeul virtual al apei...

marți, 13 noiembrie 2012

IZVOARE SI CURGERI DE APE





 Intre cele doua mari rauri, Prahova si Teleajen si strabatut de paraul Dambu,  municipiul Ploiesti a beneficiat de o excelenta asezare geografica. Topografia locului, configuratia si toponimia strazilor, asa cum le gasim pe harti si planuri vechi, amintesc de bogatia in ape ce a favorizat dezvoltarea asezarii. Se cunosc strazile: Izvoare, Fantanei, Fantanele, Putul cu apa rece, Putul de piatra, dar si Apelor, Raului, Garlei, Lacului, Baltii, majoritatea in zone unde au existat cu adevarat izvoare sau fantani marcate la inceput in teren prin movile si stalpi, apoi de cruci din lemn si piatra, troite, ulterior de biserici, strazi situate de-a lungul Dambului in zona "crangului inundabil". De alfel, cele mai vechi vestigii descoperite pe raza orasului, sunt cele de acum peste 10000 de ani din zona actualului Spital C.F.R.


si cele de pe strazile Rozmarin si Metalochimica, in fosta albie majora a Dambului, dar si in partea de vest a paraului, pe strazile Pielari, Cornatel, si Foisor. Inventare reprezentative al culturilor Cris, Gumelnita, Glina III, Tei, Hallstat, Ipotesti-Candesti au fost gasite tot pe o veche albie a Dambului, in anii 1963-1966 in zona blocului 122 Nord.



Primele incercari de a reface topografia orasului asa cum era ea in uma cu cateva sute de ani, le-au facut fratii Alexandru si Gheorghe (Petrescu Sava) Zagorit.









duminică, 11 noiembrie 2012

REDESCHIDEREA MUZEULUI



 
Un mare istoric ploiestean, profesorul meu de istorie Nicolae Simache, ne spunea candva : " terminarea unui popor incepe intotdeauna cu stergerea memoriei acestuia prin distrugerea cartilor, a istoriei, a culturii, a religiei...apoi va fi supus economic, financiar si abia la urma militar"...pe urma i se va rescrie istoria, i se va da o cultura de import, o religie straina, se vor crea noi modele de urmat, alti eroi...si poporul va incepe sa uite ce inca mai este, ce a fost, ce ar fi putut sa fie...vor ramane doar limba, stalcita si ea, cateva nume de ape, munti, asezari ce se vor pierde si ele...

Pentru neuitare, pentru cunoastere, pentru generatiile ce vin, am hotarat redeschiderea " Muzeului virtual al apei Ploiesti" dupa o ampla documentare incepand cu Biblioteca Academiei Romane si terminand cu volumele asternute direct pe pamant la "talciocul" saptamanal ploiestean strabatut de paraul Dambu...




Simina, Laur 2007, Alm, Pandhora, Faimosul 28, Chent, Mihaela, Marilena Tun, b.d., Mihaeladr, Andreicut Mihai, Grigore Rotaru, Karina, Mariana, Caludiu, nakudo, Mihaella, Wind, Graphis, Ionut Razvan, Laurentiu, va multumesc pentru ca a-ti avut rabdare si
va invit la redeschiderea muzeului ce va avea loc in ziua de marti 13 noiembrie 2012 orele 12 trecute fix... 


                                                                      *

OFICIUL DE STAT PENTRU INVENTII SI MARCI a  admis cererea pentru inregistrarea marcii individuale " MUZEUL ECO-TEHNIC SIR WILIAM HEERLEIN LINDLEY" care a fost inscrisa in registrul marcilor depuse sub nr. M 2008 02434 din data de 14.03.2008.