Desigur majoritatea ploiestenilor sunt convinsi de valabilitatea legendei lui Mos Ploaie, in calitate de ctitor al orasului. Nici eu nu am facut exceptie, ba chiar gasisem un loc in Sud-Estul orasului nimerit pentru o prima aszare umana : avem acolo strada Izvoare (existenta apei e o prima conditie pentru o asezare umana), strada Toporasi (acei oameni care folosindu-se de topoare defrisau padurea pentru a largi terenul agricol si a utiliza lemnul la ridicarea caselor) si strada Chilia (e cunoscut faptul ca in vechime, cand intreprindeau ceva, oamenii isi faceau cruce sau chiar ridicau una din lemn sau piatra in apropierea unui izvor, pe locul careia construiau o troita, apoi aparea biserica sau o chilie manastireasca.
De existenta lui Mos Ploaie au scris si Alexandru Zagoriz: "Brazda lui Novac", G.M. Petrescu Sava (fost Ghe. Zagoriz) in "Targuri si orase intre Buzau Targoviste si Bucuresti", Mihail Sevastos in "Monografia orasului Ploiesti", Nicolae Simache si Carol Debie. Din studiul acestora din urma dedicat evolutiei economico-sociale si edilitar-urbanistice a orasului,citez cateva randuri: " originea toponimicului Ploiesti este in legatura cu onomasticul Ploaie, numele vreunui primus ocupans al terenului pe care s-a format satul Ploiesti, numit astfel cu sensul de urmasii lui Ploaie sau mai degraba ai lui Ploaie, Ploiesti". In subsolul paginii ei explica: "Fenomenul derivarii de la onomasticul Ploaie la toponimicul Ploiesti este similar cu alte forme numeroase pe care le intanim in Tarile romane: Barbu-Barbulesti, Bratu-Bratesti sau Bratulesti, Cernea-Cernesti. Derivata este imposibila prin forma singularului derivat: Ploaie-Ploiescu-Ploiesti, ci numai prin forma pluralului derivat: ai lui Ploaie sau Ploiesti. Faptul il confirma multe alte onomastice: Cernea-Cernesti-Cernescu, ca originar din Cernesti. Sunt onomastice in legatura cu fenomenele naturii, cum ar fi Bruma,Fulger, Trasnet, care nu se mai aud astazi. In nici un caz insa toponimicul Ploiesti nu a derivat de la plaiesi, cum s-a incercat sa se sustina si cum ar fi placut mai mult orasenilor ploiesteni"
Au existat si opinii diferite in ceea ce priveste unele aspecte lingvistice
pe larg si bine documentate in aceeasi perioada, dupa cum a scris si N. Budescu in Documentari vorbind despre Ploiesti:" ...sunt de citat cele publicate de N. Densusianu in Dacia preistorica si N. Parvan in Getica"
Dupa 1989 am avut posibilitatea sa citesc aceste impresionante volume, dar si lucrari ale prf. Sorin Paliga, ing. Mioara Calusita Alecu sau col.rez. Paul Lazar Tonciulescu. Apoi am aflat de opiniile dr. Napoleon Savescu. Coroborate cu afirmatiile lui M. Sevastos si Alex. Odobescu, am aprofundat cercetarile si am gasit o posibila explicatie a numelui orasului in limba sanscrita, dupa opinia unor din ce in ce mai multi autori, limba straromana.
Astfel, "PL" are sensul de intindere de ape, "O" e centrul unei asezari, iar terminatia "ESC" e specifica stravechii limbi romane, avand rolul de a intari afirmatia din prima parte a cuvantului: "PLOESCI" - orasul dintre ape. Interesant e ca pana la sfarsitul sec.IXX, asa era ortografiat numele orasului !
Inchei, nu inainte de a intreba vizitatorii Muzeului apei Ploiesti: stiti care e locul de unde se poate vedea orasul ca in palma? E dealul Orlea (alt stravechi toponim romanesc!) din Chitorani. In limba sanscrita KHIT-OR inseamna "locul de unde se vede orasul", TA-TAR-ani sunt locuitorii intinderii de pamanturi, TAR-SOR e pamantul insorit, iar numele localitatii BUDA, credeti ca mai e nevoie sa comentez sanscritul BUDHA?
zic si eu : e posibil ca brazda lui novac(noe) si corabia care ia fost dicatata de Dumnezeu sa fie o super constructie in forma de arca pe continentul european iar Mos Ploaie sa fie chiar Noe ca el a venit din ploaie potop ?????? eu cred ca nimic nu este intamplator si totul e perfect daca exista gandul ca ti se pare inseamana ca asa e nimic nu e intaplator :))))) deci arca lui noe sau drumul sarii sau multe chestii nu era o corabie ci un proiect de avenrgura continentala pentru pastrarea speciilor de pe pamant din calea potopului ... de altfel unde incapea toate vietuiitoarele pamantului decat sa faci barzda lui Novac in forma de corabie in calea apelor adica un baraj continental :)
RăspundețiȘtergere"Arca lui Noe" e o alegorie Razvan...e prea mult de povestit in cateva randuri...acum ca Schatzi a plecat "la loc cu verdeata, unde nu e nici durere, nici intristare" poate vom avea mai multa vreme pentru a vorbi la primavara...
RăspundețiȘtergereNu te intrista, locul cu verdeata are si un nume: insula Aland, adica acolo unde este acum impreuna cu fiica mea...