Cand intri in Ploiesti dinspre Buzau, prima strada intalnita este " Drumul serii ". Ce poetic... vor spune unii mai sensibili...ce o pica la drum de seara? ...se vor intreba pasionatii de ezoterism si cartile de Tarot. Mai putine intrebari isi pun probabil responsabilii cu denumirile strazilor...
De fapt pe aici trecea de la jumatatea sec. XIX drumul ce ocolea orasul pentru carele incarcate cu sare si aveau ca destinatie sud-estul tarii spre Dunare. Motivul? Acele care ce strabateau pana atunci orasul ajunsesera sa faca adevarate fagase in drumuri, noroiul ajungand pana la osie, ingreunand trecerea oamenilor si a trasurilor. Celalat drum spre Targoviste se bifurca de la intersectia dintre calea Campinii (azi b.dul Republicii)si Calea oilor (azi Ghe. Doja) si cobora pe strada Traian.
Ploiestii erau doar un loc de popas pentru carausi, pentru BERIVOI...
Care era traseul acestui " Drum al sarii " pana a ajunge in Ploiesti si care era urmatorul popas dupa Ploiesti? De unde pleca si pana unde ajungea?
Care erau popasurile inainte de Ploiesti? La aceste intrebari voi incerca sa raspund in continuarea vizitei in Muzeului virtual al apei Ploiesti...
Vom incepe drumul (cum altfel?) cu un...popas ! Vedeti aici in partea
inferioara a imaginii, o parte a zidului fostului han ce adapostea carausii, han ce se gasea la raspantia dintre Calea oilor si strada Coloniei (azi str. Romana. Nu e frapanta asemanarea cu zidurile "Hanului Rosu" inainte de Gura Vitioarei spre Valeni?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu