Muzeul este un spatiu virtual unde veti gasi amanunte despre inceputurile alimentarii cu apa a Ploiestilor, a canalizarii si statiilor de epurare a apei, despre istoria sa, dezvoltarea urbanistica,multe imagini si pagini inedite.
marți, 22 februarie 2011
DRUMUL SARII ( 3 )
Iata mai jos doua imagini cu cea de a doua piatra funerara cu inscriptii in ebraica, gasita in curtea bisericii sf. Nicolae de pa valea Orlei, din Chitorani-Bucov.
Sper ca sunt suficient de clare spre a putea fi descifrate. Multumesc!
De data asta a fost ceva mai dificil. Textul este mai sters, de fapt, literele sunt partial sterse. Si deoarece in ebraica nu se scriu vocalele, ele sunt inlocuite cu un anumit fel de puncte, dar si acestea apar doar in abecedare sau carti pt ''incepatori'', (pt.cine stie bine limba, vocalele sunt subintelese in scris si citit), in cazul in care literele apar doar partial, cam greu de inteles textul.
Exista totusi o carte serioasa, nu pt incepatori, scrisa cu puncte. BIBLIA.
Am sa incerc totusi sa redau din putinul care l-am descifrat :
(…)
(...) SI A DECEDAT
FETITA RIVCA
FIICA RABINULUI SHABER
DECEDATA IN ZIUA 5
IUNIE ANUL
(.........)
Imposibil de descifrat anul, deoarece data scrisa in ebraica este formata dintr-o combinatie de cifre (litere in ebraica ce au valoarea de cifre), care in cazul de fatza sunt neclare…
Avem doua pietre funerare a doua personaje diferite. As paria ca cea distrusa se refera si ea la un al treilea personaj. Mai mult, indraznasc sa cred ca mormintele au fost in acelasi cimitir cu cele romananesti si au fost inlaturate intr-o epoca mult mai apropiata de zilele noastre. Bucovul a fost o asezare importanta in geografia judetului Saac, a carui capitala a si fost o perioada. Nici pana astazi nu s-au gasit vestigiile cetatii Teleajenui...la primavara voi incerca o invesigatie mai ampla a zonei. Daca voi mai gasi ceva interesant, sper ca veti ajuta din nou. Multumesc inca o data!
Foarte interesant, mai ales apreciez faptul că cereţi ajutor specialiştilor ….dacă ar fi posibil de bănuit anul !? În zona rupestrelor din Curbură există astfel de obiective ( stâlp de hotar, stâlp funerar, cruce de hotar … ) La adresa : http://vremuialavremii.blogspot.com/ postarea cu numărul 66 am publicat o fotografie …. îndrăznesc să o rugăm pe domniţa b. d . să arunce o privire şi acolo … adresa mea de gmail: rot.grigore@gmail.com …. sau un comentariu acolo. Mulţumim !
P.S. D-lui Rotaru, Daca la mine va refereati cumva, nu sunt specialista. Singurul meu ''merit'' este faptul ca limba ebraica este a doua limba materna a mea... Iar la acest blog am ajuns din interesul a tot ce este in legatura cu orasul meu natal :)
ebraica veche care vine de prin tarile cred... arabe sau pe al ei care acum vreo 7 mii de ani si in pietroglifele de acolo care au fost descoperite apare conul de brad sau samanta creatiei si ulcica cu apa sfanta ceva sa intamplat acolo ... tablite cu sistemul solar cineva ia invatat ceva pe oameni sau a venit chiar creatorul gen legendele olimpului
De data asta a fost ceva mai dificil.
RăspundețiȘtergereTextul este mai sters, de fapt, literele sunt partial sterse.
Si deoarece in ebraica nu se scriu vocalele, ele sunt
inlocuite cu un anumit fel de puncte, dar si acestea apar doar
in abecedare sau carti pt ''incepatori'', (pt.cine stie bine limba,
vocalele sunt subintelese in scris si citit), in cazul in care
literele apar doar partial, cam greu de inteles textul.
Exista totusi o carte serioasa, nu pt incepatori, scrisa
cu puncte. BIBLIA.
Am sa incerc totusi sa redau din putinul care l-am descifrat :
(…)
(...) SI A DECEDAT
FETITA RIVCA
FIICA RABINULUI SHABER
DECEDATA IN ZIUA 5
IUNIE ANUL
(.........)
Imposibil de descifrat anul, deoarece data scrisa in ebraica este
formata dintr-o combinatie de cifre (litere in ebraica ce au valoarea de cifre), care in
cazul de fatza sunt neclare…
Regret ca nu am reusit mai mult decat asta…
Avem doua pietre funerare a doua personaje diferite. As paria ca cea distrusa se refera si ea la un al treilea personaj. Mai mult, indraznasc sa cred ca mormintele au fost in acelasi cimitir cu cele romananesti si au fost inlaturate intr-o epoca mult mai apropiata de zilele noastre. Bucovul a fost o asezare importanta in geografia judetului Saac, a carui capitala a si fost o perioada. Nici pana astazi nu s-au gasit vestigiile cetatii Teleajenui...la primavara voi incerca o invesigatie mai ampla a zonei. Daca voi mai gasi ceva interesant, sper ca veti ajuta din nou.
RăspundețiȘtergereMultumesc inca o data!
Oricand aveti nevoie.
RăspundețiȘtergereCu placere !
Va urmaresc blogul :)
Foarte interesant, mai ales apreciez faptul că cereţi ajutor specialiştilor ….dacă ar fi posibil de bănuit anul !? În zona rupestrelor din Curbură există astfel de obiective ( stâlp de hotar, stâlp funerar, cruce de hotar … )
RăspundețiȘtergereLa adresa : http://vremuialavremii.blogspot.com/
postarea cu numărul 66 am publicat o fotografie …. îndrăznesc să o rugăm pe domniţa b. d . să arunce o privire şi acolo … adresa mea de gmail:
rot.grigore@gmail.com …. sau un comentariu acolo. Mulţumim !
Sper sa citeasca si distinsa vizitatoare cele scrise de dv. Nu am o adresa de mail. Multumesc pentru vizita si observatii !
RăspundețiȘtergereAm raspuns pe blogul d-lui Rotaru.
RăspundețiȘtergereCu regret, textul respectiv se pare ca
este scris in limba greaca. Pe care nu
o cunosc...
P.S.
RăspundețiȘtergereD-lui Rotaru,
Daca la mine va refereati cumva, nu sunt
specialista.
Singurul meu ''merit'' este faptul ca
limba ebraica este a doua limba materna
a mea...
Iar la acest blog am ajuns din interesul a
tot ce este in legatura cu orasul meu natal :)
ebraica veche care vine de prin tarile cred... arabe sau pe al ei care acum vreo 7 mii de ani si in pietroglifele de acolo care au fost descoperite apare conul de brad sau samanta creatiei si ulcica cu apa sfanta ceva sa intamplat acolo ... tablite cu sistemul solar cineva ia invatat ceva pe oameni sau a venit chiar creatorul gen legendele olimpului
RăspundețiȘtergere