miercuri, 2 martie 2011

MOVILE SI PROMONTORII PLOIESTENE (4)

Iata o scurta trecere in revista a MOVILELOR ploiestene, fara o ordine prestabilita, pe o raza de cca. 30 Km :
Marea movila de la Manesti, movila din Razoare, movila Strejnicu, movila Chesarului (la Nord de satul Nedelea), Movila Vulpii (cea mai cunoscuta), movila lui Blana, movila din cimitirul Bolovani, movila de langa Iazul Morilor, sirul de movile in forma de semicerc din preajma Garii de Vest (vizibile inca pe harta propusa de Lindley pentru sistematizarea orasului la 1904), movila sf. Vasile, sf. Ilie (Tabaci), marea movila din zona de nord a orasului unde a fost amplasat cimitirul Israelit, movila bisericii sf. Sava, movila Soplea de langa Berceni, movila de langa helesteul Balacenilor din Coslegi, etc.
Propun si o lista cu cateva PROMONTORII :
cel pe care s-a construit biserica manastirii Turnu din Tarsorul Vechi, cel al manastirii Malamuc, cel al bisericii (azi disparute) din satul Balaceanu (Moara Noua), cele unde au fost bisericile vechi din Ploiestiori, Tatarani sau metohul din Jercalai, dar mai ales cel al bisericii azi disparute de pe dealul Orlea.
Un loc aparte au cele doua mari dealuri: Merezu din Ceptura, in forma perfecta de trunchi de con si cel de langa Gura Vitioarei si drumul spre Slanic, ce par a avea rol de "borne" pe anumite drumuri. Nu trebuie uitat nici dealul cu promontorii stelat din Tintea, de unde izvoraste Dambul.
Va invit acum sa vedeti si "PLANUL URBEI PLOESCI", asa cum a fost intocmit de arh. Toma N. Socolescu la 1882, dupa planul Th. Palladi si pe care se poate vedea marea movila din nordul orasului (aici, in dreapta jos), unde acum e cimitirul evreiesc. Pentru a citi harta corect planul ar trebui rotit cu sageata un sus.

2 comentarii:

  1. Mama mea era din Ploiesti.Stiu foarte putine lucruri despre oras,de aceea m-am abonat la blog.Sunt o persoana care vreau sa stiu cat mai mult despre locurile de unde ma trag.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper sa ma ridic la inaltimea asteptarilor, stimata Marilena T. Muzeul virtual al apei e deschis tuturor, dar mai ales celor ce au in sange si un pic de Ploiesti...
    Sarutmana!

    RăspundețiȘtergere