Intre cele doua mari rauri, Prahova si Teleajen si strabatut de paraul Dambu, municipiul Ploiesti a beneficiat de o excelenta asezare geografica. Topografia locului, configuratia si toponimia strazilor, asa cum le gasim pe harti si planuri vechi, amintesc de bogatia in ape ce a favorizat dezvoltarea asezarii. Se cunosc strazile: Izvoare, Fantanei, Fantanele, Putul cu apa rece, Putul de piatra, dar si Apelor, Raului, Garlei, Lacului, Baltii, majoritatea in zone unde au existat cu adevarat izvoare sau fantani marcate la inceput in teren prin movile si stalpi, apoi de cruci din lemn si piatra, troite, ulterior de biserici, strazi situate de-a lungul Dambului in zona "crangului inundabil". De alfel, cele mai vechi vestigii descoperite pe raza orasului, sunt cele de acum peste 10000 de ani din zona actualului Spital C.F.R.
si cele de pe strazile Rozmarin si Metalochimica, in fosta albie majora a Dambului, dar si in partea de vest a paraului, pe strazile Pielari, Cornatel, si Foisor. Inventare reprezentative al culturilor Cris, Gumelnita, Glina III, Tei, Hallstat, Ipotesti-Candesti au fost gasite tot pe o veche albie a Dambului, in anii 1963-1966 in zona blocului 122 Nord.
Primele incercari de a reface topografia orasului asa cum era ea in uma cu cateva sute de ani, le-au facut fratii Alexandru si Gheorghe (Petrescu Sava) Zagorit.
Da,iata harta cu apele...sper sa reusesc sa deslusesc...pe celelalte 2 mi le-ai dat mai demult.
RăspundețiȘtergereAuzi?incearca sa nu mai lipsesti asa mult de pe blog...