sâmbătă, 17 noiembrie 2012

VESTIGII DESCOPERITE PE MALUL DAMBULUI


     Vestigii din epoca neolitica au fost gasite pe malul Dambului in zona strazilor Cornatel, Foisor si Pielari, apoi in zona Mihai Bravu - Tabaci. Tot in aceasta parte a orasului a fost descoperita ceramica apartinand culturii Gumelnita. 13 asezari de tip Glina au fost descoperite pe terasa inalta a Dambului, in zona strazilor Lucernei, Zorelelor, Clopotei, Rozetei, Cuptoarelor. Din Epoca fierului au fost gasite vestigii tot pe malurile Dambului ( strazile Metalochimica, Badesti, Cornatel). Din perioada Latene a acestei perioade, au fost gasite urme de o parte si de alta a paraului Dambu, mergand pana in cartierul Cina.
 Alte descoperiri au fost facute tot pe traseul Dambului, din perioada formarii poporului roman, incepand cu anii 450 a.Chr. - 106 p.Chr, apoi din secolul IV pana in secolele VIII, IX si XII.
Aceste vestigii au facut subiectul unor expozitii temporare, dar si permanete la Muzeul Judetean de Istorie al Judetului Prahova.


Alte marturii ale unor asezari omenesti pe raza orasului Ploiesti, au fost descoperite si in apropierea celorlalte cursuri de apa (garle si izvoare cu o curgere intermitenta) ce alimentau balti si helestee acum disparute, varsandu-se apoi in Dambu. " Dictionarul Geografic al Judetului Prahova " intocmit de dr. Paulina Bratescu, Ion Moruzi si C. Alessandrescu aparut in 1887, le mentioneaza fara a le spune denumirea.


De asemeni, gasim referiri la acestea in " Marele Dictionar Geografic al Rominiei " de George Ioan Lahovari, secretar general al Societatii Geografice a Rominiei, general C. I. Bratianu, director general al instutului Geografic al Armatei si Grigore C. Tocilescu, director al Muzeului National de Antichitati, dictionar aparut in anul 1890.




Aceste dictionare mai pot fi consultate doar in colectii particulare si la Biblioteca Academiei Romane. Din pacate, ele nu contin harti sau planuri de situatie pentru a putea localiza obiectivelele la care se face referire in dictionar.










3 comentarii: