duminică, 19 decembrie 2010

ENIGME ALE PLOIESTILOR

Au trecut trei luni de cand am deschis acest muzeu virtual. Deja cateva persoane (nu neaparat ploiesteni!) l-au vizitat si m-au incurajat sa continui.La Lindley voi reveni la vremea potrivita...
Acum incep un nou capitol ce sunt convins ca va interesa pe multi, va contraria pe altii, va fi contestat,sper insa ca dupa ce vor ridica din sparancene a uimire, voi pune pe ganduri destui ploiesteni...

Desigur ca majoritatea concetatenilor au auzit de "Monografia orasului Ploiesti", au rasfoit tomul impresionant, l-au citit si poate il tin la loc de cinste in biblioteca. Am avut rabdarea sa-l citesc cu atentie si am remarcat cateva afirmatii facute de autor. Asfel vorbind despre situatia apelor din arealul geografic al judetului Prahova, gasim la pagina 221 un citat din celebrul geolog interbelic I. Valsan. Acesta vorbeste despre "dispozitia convergenta a vailor din acest bazin spre un punct siutuat la Sud-Est de Ploiesti. Se gaseste aici un centru de atractie al apelor. La pagina 231 el face o alta afirmatie: "Regiunea Poiestilor e una din CELE MAI INTERESANTE DIN LUME prin particularitatile ei stratigrafice si tectonice" .

La pagina 226 aflam o afirmatie a lui Alexandru Odobescu din 1844 : " BRAZDA LUI NOVAC e anterioara romanilor. Brazda e legata de stabilirea centrului orasului "

M. Sevastos afirma la pagina 226 : "Se poate spune ca originea orasului e MULT MAI VECHE decat se admite. Romanii aveau poate chiar pe locul Ploiestilor un centru mai insemnat"

Sunt suficiente date spre a-i determina pe cei pasionati sa-si puna cateva intrebari... Am facut-o si eu iar concluziile la care am ajuns le-am grupat intr-o serie de capitole dupa cum urmeaza:
- Numele orasului (aspecte lingvistice)
- Brazda lui Novac (traseu acesteia: Manesti, Targsorul vechi, Ploiesti, Chitorani, Jercalai (Urlati)
- Drumul sarii in Prahova ( Valea Berii, Berevoiesti, Bereasca, Berceni...)
- Movilele prahovene si ale Ploiestilor
- Centrul orasului - cercuri concentrice
- Apele Ploiestilor
- Tabara militara si palatul lui Mihai Viteazul din Ploiesti
- Bulgarii din Ploiesti, vlahi de la sud de Dunare?
- Zonele geopatogene al Ploiestilor
Acestea fiind spuse, va urez lectura placuta si intrebari cat mai multe. Orice contributie e binevenita.

6 comentarii:

  1. Lectura placuta la?Imi pomenesti de centrul orasului,de palatul lui MV de zonele geopatoge..spui cateva cuvinte si ne lasi asa...?ah!te trag de mustati...

    RăspundețiȘtergere
  2. Lectura placuta la ce voi scrie aici in umatoarele postari...vreau sa vizitati muzeul in continuare si sa va am drept oaspeti...zonele geopatogene au legatura cu reteaua Hartman, fostele izvoare si helestee ale Ploiestilor...nu va legati va rog de mustati sau barba...sunt sub incidenta legii Drepturilor de autor si proprietate intelectuala! Multumesc si pentru vizita aceasta!

    RăspundețiȘtergere
  3. ah,joahne ce ma certi...dar de cimitirul ala care era in zona mea si care a fost mutat imi dai mai multe detalii?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ti le-am trimis prin mail,mai multe nu stiu nici eu...dar ce facem cu fostul cimitir evreiesc din centrul orasului de vis-a-vis de sediul B.R.D., de stravechiul cimitir din Bereasca veche [ peste drum de statia Luk oil de langa strandul Bucov], de cimitirul de langa biserica Sf. Gheorghe vechi[aripa veche a Liceului Mihai Viteazul e construita chiar pe amlasamentul acestuia], al bisericii Sf. Sava [cum cobori podul spre Calea Bucuresti], sau aproape uitatul cimitir de la Crangul lui Bot, de langa Uzina de apa, sau gropile comune unde au fost aruncati soldati romani si germani ce au murit aparand Ploiestii?

    RăspundețiȘtergere
  5. Uite cate am inceput sa aflu! Abia am inceput sa citesc blogul, de la "coada la cap" si incep lucrurile interesante!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. imi mai pot cere iertare dupa atata vreme, ca nu am raspuns politicos, asa cum ar fi trebuit si cum fac de obicei? abia acum reusesc sa recitesc ceea ce am scris acum aproape trei ani...ce sa fac, "inapoiez si eu ceea ce am adunat de la lume"...Sarutmana! semnez, Pannanton

    RăspundețiȘtergere