luni, 20 decembrie 2010

SOLSTITIILE SI PLOIESTII

Astazi e solstitiul de iarna. Daca desenam un cerc si marcam pe el cele patru puncte in care se vede rasarind si apunand Soarele la solstitul de vara si cel de iarna, cu conditia sa privesti din centrul orasului, respectiv: 55 grade, rasarit la solstitiul de vara,122 grade, rasarit la solstitul de iarna, 237 grade, apus la solstitiul de iarna si 304 grade, apus la solstitiul de vara, obtinem un X, asa cum se poate fi lesne observat si pe harta de mai jos, extrasa din lucrarea mentionata deja, "Targuri si orase intre Targoviste, Buzau si Bucuresti" de G.Petrescu Sava.

Sa fie doar o simpla coincidenta? Dar linia S-V/N-E coincide cu Brazda lui Novac, iar N-V/S-E cu Drumul oilor, dinspre Campina spre Gherghita ! Putem spune precum Andre Maurois in "Istoria Angliei" ca "natura insasi sugera locul viitoarelor orase" ?

4 comentarii:

  1. Si mie mi s-a parut interesanta harta aceasta, de aceeaa am si pus-o aici...Iar coincidenta cu traseul Brazdei lui Novac dar si cu al unui fost curs de apa pe malurile caruia se facea transhumanta de la deal spre balta, mi se pare mai mult decat evidenta ! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Prin centrul orasului trecea o apa?un parau?oricum,cu cat ne inmultim daunam naturii!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu un curs de apa ci mai multe! Da clik pe harta si le vei vedea traseele, dar si helesteele si baltile orasului...in zona bisericii Sf. Imparati, a Tribunalului, al strazii Praga...cum crezi ca au fost in Ploiesti pescari ce au contribuit la ridicarea unor biserici...am avut chiar si o strada Pescari, actuala Lobacevski, de fapt pe acolo trecea cursul de apa ce avea izvorul vis-a-vis de biserica Sf. Treime de pe str. Traian...Vezi ca ai ce vedea si citi in muzeu? Putintica rabdare stimabile!Oricum, multumesc pentru vizita si observatii!

    RăspundețiȘtergere