miercuri, 21 noiembrie 2012

GARLA TABACILOR





Un al doilea curs de apa, Garla Tabacilor, se nastea dintr-un helesteu alimentat de o serie de izvoare din apropierea Menzilului postelor, helesteu ce acoperea o zona cuprinsa intre actualele strazi Gh. Baritiu, George Toparceanu, Toma Ionescu ( fosta Abatorului ).






Urmand traseul ultimei dintre strazi, garla avea un " cot " langa str. Tabaci, apoi str. Domneasca, varsandu - se in Dambu dupa ce trecea prin partea de miazazi a bisericii Sf. Ilie Tabaci. Acest curs de apa a dainuit cel mai mult, la sfarsitul secolului al XIX-lea dand numele intregii mahalale ce aveau ca ocupatie principala argasirea, tabacirea si prelucrarea pieilor.  Ajungand la un momentdat la un numar de 19 ( in anul 1925 ) , tabacariile au marcat existenta intregii mahalale, unde gasim si astazi in afara denumirii strazilor ( Tabaci, Pielari ) ziduri ce poarta patina vremii in care functionau aici ateliere si depozite de profil. Dupa construirea in 1930 a canalului deversor din colectorul I de canalizare de pe strada Mihai Bravu, garla a fost acoperia, iar de la intersectia cu strada Fantanele s-a construit  un canal deschis ce prelua apele ce proveneau din canalul deversor dar si pe cele ale Garlei Tabacilor. Ulterior si acesta a fost astupat, traseul deversorului prelungindu-se pana la varsarea in Dambu.



Proiectul acestui canal deversor respecta proiectul Ch. Chaigneaux din 1895 si prelua constructia a carei piatra de temelie fusese pusa la 30 septembrie 1906 . O copie a documentului zidit  in fundatia canalului, canciocul si mistria de argint folosite de regele Carol I  la deschiderea lucrarilor au putut fi vazute expuse in anii 2000 in casa memoriala I.L. Caragiale ( fosta Casa Dobrescu ).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu