luni, 3 decembrie 2012

ULTIMELE IZVOARE ALE PLOIESTILOR

Unul dintre izvoarele de pe raza orsului, captat si transformat intr-un veritabil put artezian in anii '50, inclus in perimetrul Statiei Bereasca din zona aflata azi sub Complexul "Artsani"de langa pasajul peste calea ferata Ploiesti Sud si Ploiesti Nord,  constituia sursa ce a alimentat cu apa o mare parte a Cartierului Bereasca prin cateva cismele publice in afara puturilor cu ghizd, roata si ciutura cum a fost cel de la intersectia bulevardului Trandafirilor si strada Clopotei .
Un ultim izvor, aflat la sud de Rafinaria "Astra", langa sediul unitatatii militare ce asigura securitatea rafinariei,  alimenta cu apa garla ce traversa satul Tatarani, apoi subtraversa Drumul National 1 prin dreptul fostului  punct de control al militiei de la intrarea in Barcanesti si se varsa si ea in Dambu. Acest izvor a disparut multa vreme dar dupa cresterea nivelului primei panze freatice la sfarsitul anilor '90, datorita blocarii cursului garlei amintite, a reaparut  dupa anul 2002 si prin obturarea subtraversarii caii ferate, alimenteaza o balta in care a aparut si fauna piscicola !


Toate aceste izvoare, garle, balti si helestee, dupa ce sute de ani au fost surse de aprovizionare cu apa pentru oameni si animale,  surse de peste proaspat si  locuri de unde se extrageau blocuri de gheata utilizate in perioaele calde ale anuluicare, find pastrate in beciuri acoprite cu paie,  au determinat aparitia unor meserii si mestesuguri> Astfel au ajutat la  dezvoltarea diverselor ateliere ce utilizau apa, iar prin disparitia lor au lasat in urma vaduri ce s-au constituit in cai de comunicatie. Malul ramas in urma fostelor helestee si a zonelor inundabile, a devenit in timp, loc propice dezvoltarii vegetatiei si a gradinaritului. Este motivul pentru care zone intinse din oras au devenit frumoase gradini de zarzavat si legume (zona cimitirului Mihai Bravul, str. Theodor Aman, zona Administratiei Domeniului Public din str. Mircea cel Batran, campul dintre str. Rudului si strada Bobalna (fosta Gradinari). Singurul loc unde mai poate fi vazuta o asemenea zona este aflata la intersectia strazilor Badesti si Romulus, la capatul strazii Pielari, pe proprietatea urmasilor lui Cristea Bulgarul, gradinar care a construit acolo un put zidit din caramida de unde o pompa centrifuga pompa apa de la aproape 8 metri adancime pentru folosinta proprie, dar si a cetatenilor.

3 comentarii:

  1. citind ce ai scris mi-am amintit (fara nicio legatura) de vremea cand, mica fiind mergeam sa facem baie in Teleajan...ce veri vesele erau atunci :)

    RăspundețiȘtergere
  2. cam la acelasi lucru ma gandeam anul trecut cand am scris pe blogul

    http://sanutesuperipeploiesti.blogspot.ro/2011__06_01_archive.html

    postarea "112 sau direct la bolnita din satul Malamuc ?"

    am impresia ca ne scaldam in aceleasi ape... asa ca-ti urez ca la vara, impreuna cu toti ploiestenii, "sa ne scaldam bine !" chiar daca acum unii o cam scalda...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am inteles cum adica extrageau gheata vara din put?

    RăspundețiȘtergere