marți, 20 noiembrie 2012

APELE DE PE PLANURILE DEBIE






    Un bun cunoscator si pasionat al istoriei Ploiestilor, dr.ing. Carol Nicoale Debie, a intocmit in anul 1967mai multe planuri ale orasului printre care si un plan al Ploiestilor, de fapt o incercare de reconstituire, dupa acte scrise si alte marturii orale, care prezenta orasul pe la 1830 - 1840. Pe acest plan sunt figurate garlele disparute intre timp dar si helesteele existente in acea perioada. Apa Fantanilor, Apa Izvoarelor, Garla Tabacilor, dar si altele nedenumite in vreun fel, alaturi de paraul Dambu au stat la baza aparitiei unor strazi imprtante din oras, dar si a unor piete in locul baltilor asanate. Acest plan am putut sa-l studiez inainte de anul 1989 la Biblioteca Muzeului Judetean de Istorie, dar posibilitatile tehnice de care dispunea la acea data biblioteca, nu mi-au permis a face fotografii sau copii.


Voi incerca sa descriu cursurile garlelor dupa notitele din acea perioada. O apa ce strabatea orasul in acel timp era Apa Fantanilor ce isi avea izvorul aproximativ  pe actuala strada Timotei Cipariu si urma "Vadul oilor", devenit "Calea oilor" ( strada "Gheorghe Doja" ), folosita in transhumanta bianuala ses-munte. Strabatea "Tarcul oilor" (pe locul vechilor blocuri de la "Pistol"), apoi "Oborul mare,



pe traseul actualei strazi George Cosbuc




 alimenta cel mai mare helesteu al Ploiestilor de pe "locurile lui Fulgeanu" (zona stadionului)
si se unea cu Garla Tabacilor pe "Locurile Moruzoaii (azi in apripierea bisericii Sf. Ilie-Tabaci).





Traseul aceastei garle a fost propus de N.C. Saruleanu in anul 1895,  pentru primul proiect de alimentare cu apa a zonei Oborului.







Un comentariu:

  1. ai vreun plan in care apar aceste ape si helestee?ce frumos ar fi daca am reusi sa recram in imagini,pe calculator,asa cum arata in trecut.nu cunosc niciun IT-ist...uh,vai ce frumos ar fi sa imaginam cum arata Ploesci in urma cu 2-300 de ani!

    RăspundețiȘtergere