miercuri, 9 martie 2011

PALATUL LUI MIHAI VITEAZUL DE LA PLOIESTI (3)


Cu o asemenea ascendenta, cu aleasa educatie primita, " Mihai ajunsese sa traiasca regal cu un simt inascut de imperiala bizantina". El si-a dorit sa construiasca palat si o tabara militara, pentru sine si curtea sa, in apropierea locului strategic dintre cele doua mari rauri (Prahova si Teleajen), dar si la marginea Codrului Vlasiei, in apropiere de marile targuri al vremii, Gherghita, Tarsor si Floresti, cu drumuri bune spre spre trecatorile Carpatilor, asa cum vazuse la bogatele rude cantacuzine, dar si pe masuta ambitiilor sale si ale contemporanilor, de "ultim cruciat" ridicat pentru refacerea libertatii crestine occidentale "
Astfel, " pe mosia cumparata de la baicoieni, Mihai facu targ linga satul Ploiesti, si isi zidi palat intr-insul ". Isi facu obicei de a sta adesea aici, iar in scrisorile sale numea Ploiestii: "curtea noastra" (curia nostra Ploiesti). Streinii stiau ca acesta era " locul de iubit " (logo diletioso de Michaele)...E cunoscut faptul ca avea in acea perioada o iubita din Strejnicu...

4 comentarii:

  1. Datorita vitezei cu care scriu, postarea aceasta a fost publicata fara o previzualizare.
    Imi cer scuze !

    RăspundețiȘtergere
  2. O poti revizui din setari. ai optiunea : editeaza

    RăspundețiȘtergere
  3. Pana si in carti editate de curand am gasit greseli.Nu greselile conteaza ci ideea de a povesti lucruri pe care multi nu le stim.Datorita tie,uite ca aflu despre al doilea loc ce ma interesa,primul ramanand Cucuteniul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru sfat Karina ! Am corectat...
    Ma bucur Marilena...o sa continui cu alte lucruri interesante despre Ploiesti...

    RăspundețiȘtergere