duminică, 6 martie 2011

PALATUL LUI MIHAI VITEAZUL DE LA PLOIESTI

Incep astazi un nou capitol dedicat uneia dintre cele mai controversate subiecte ale istoriei ploiestene: a avut Mihai Viteazul la Ploiesti, un "palat" in adevaratul sens al cuvantului ?
Pentru inceput, va invit sa aruncati o privire "peste gard" spre o curte si un imobil vechi ploiestean...

Cerandu-i scuze proprietarului actual pentru indiscretie, dar amintindu-mi ca stiam aeasta cladire de pe vremea cand adapostea in subsol un depozit al unei intreprinderi ploiestene, ce vedem : niste ziduri (vechi si nu prea, dupa tipul caramizilor), o scara din blocuri mari din piatra alba ce duc...unde oare ? materiale de constructie...si cam atat...
Dar ceva ne atrage atentia : treptele scarii ! Sa le vedem mai indeaproape...


Se vede clar ca peste blocurile de piatra au fost suprapuse acele trepte (diferenta intre cele doua tipuri de piatra e evidenta!). Dar de ce sunt atat de tocite la partea mediana? (asta in timp ce mesterii ce lucrau in vremea cand am facut fotografia, spuneau ca nu le-au putut strapunge cu spiralul vidia). Cine a folosit aceste trepte si cata vreme? De unde ar fi putut proveni? Au fost aduse din afara orasului sau au fost facut parte dintr-o constructie ploiesteana?
La aceste intrebari voi incerca sa raspund incepand de maine.

4 comentarii:

  1. Cata delasare:( pacat ca nu stim sa ducem istoria mai departe...

    RăspundețiȘtergere
  2. E mai mult decat delasare Karina...nu sunt indrituit sa fac aprecieri sau judecati...dar vei vedea insa argumentele mele si raspunsul celor indreptatiti sa-si spuna cuvantul...Multumesc pentru vizita !

    RăspundețiȘtergere
  3. Compar situatia descrisa aici cu soarta Rupestrelor din Curbura - aceiasi: daca unele grote ar disparea ( cu semnele lor incizate ) am pierde istorie de sase secole pana in Hristos ... sau , entuziasm local , o bisericuta rupestra a primit ferestre termopan ...
    Vin , admir ceea ce faceti ... dar plec intristat ! Parca suntem in universul Kafka !

    RăspundețiȘtergere
  4. Excelent material ! Despre o strada aflata la cateva strazi de liceu, si anume Str. Rahovei aveti informatii? case, oameni, etc? Locuiesc acolo si sunt curios de trecutul strazii :)

    RăspundețiȘtergere